De Nederlandse zoekmachine ilse.nl is vernieuwd. Deels is dat te zien aan de interface, maar veel belangrijker nog, de ontwikkelingen onder de motorkap. Voor haar websearch maakt ilse gebruik van de franse zoektechnologie van Exalead. De implementatie- en testfase hebben in totaal vier maanden geduurd.
Waar kennen we Exalead ook al weer van… Exalead was de zoekmachine die ging voor 1 miljard zoekresultaten zo’n 2 jaar geleden. Tijdelijk was zij daarmee de grootste zoekmachine. Daarnaast werd Exalead ook gebruikt voor de winterspelen 2006. Last but not least, Exalead is de grootste Franse zoekmachine. In een eerder bericht ben ik meer ingegaan op de mogelijkheden van Exalead, met name met het fonetisch zoeken was Exalead toen (eind 2004) andere zoekmachines ver vooruit. De laatste jaren hebben we weinig gehoord over Exalead.
Nils Rooijmans, manager van de zoekdienst ilse.nl: “Met de zoektechnologie van Exalead konden we maximaal profiteren van de koppeling met onze eigen technologie en onze kennis van de Nederlandse zoekmarkt om zo een websearch te kunnen leveren die gelijkwaardig is aan de internationale concurrentie, maar ook anders. Zoekers vinden bij ilse andere relevante resultaten dan bij de internationale spelers.”
Wat ikzelf jammer vind is dat er geen opties zijn om alle buitenlandse zoekresultaten uit te sluiten zoals dat bij Google kan. Ook raar is het dat voor internationale woorden internationale sites naar boven komen in de top 3, terwijl in mijn beleving ilse.nl een echte Nederlandse zoekmachine is, die dus voorrang zou moeten verlenen aan Nederlandse websites. Door inderdaad een aanvinkknopje te maken die default op Nederlandstalige content staat, zou in mijn optiek beter passen bij het beeld dat ik (en misschien anderen ook) hebben van een nationale zoekmachine.
Zelf zegt ilse.nl over haar toegevoegde waarde dat deze voornamelijk zal zitten in extra, gespecialiseerde zoekfuncties. Dit kun je dus opvatten alsof ilse.nl de zoekmachine erg afwaardeert ten gunste van andere opties. Wij weten dat bij Google juist die andere zaken veel minder gebruikt worden dan de zoekmachine. Dit ondanks de publiciteit rondom de andere zaken.
Opvallend is het overigens dat in het persbericht dat ilse.nl vandaag verzond geen duidelijke verwijzing meer is naar de koppeling met Startpagina. Voorheen was dit altijd heel duidelijk verwoord. Nu lijkt het alsof deze link vervangen is door het woord Wikipedia…
bron: persbericht ilse.nl en ook de ilse weblog – waar je je stem kunt uitbrengen –