PageRank optimalisatie met Google’s Disavow backlink tool

  1. Buttons backlinks Webmaster tools
  2. Afgewezen links in de Disavow backlink tool
  3. Upload scherm Disavow backlinktool

Een van de weinig belichtte tools die Google aan webmaster ter beschikking stelt is de Disavow Link tool. Disavow betekent zoiets als ‘niet erkennen’ of ‘afwijzen’. Daarmee wordt het wellicht ook meteen duidelijk wat je met deze tool kunt doen. Kort samengevat kan een webmaster aangeven welke backlinks die verwijzen naar zijn site door hem niet erkend worden. In de regel zijn dat links die wellicht schadelijk zijn voor de PageRank van je site. Bijvoorbeeld een scammy porno website. Hoe werkt het nu?


Als eerste is het denk ik belangrijk om even je geheugen op te frissen over het fenomeen PageRank. PageRank is een van de 200 meetmethoden die Google gebruikt om de relevantie van een pagina te meten. Desondanks is het een belangrijke meetmethode. In het algemeen is een verwijzende link naar je pagina een teken dat de verwijzende site, jouw website relevant vindt voor dat specifieke onderdeel.

Wanneer kunnen slechte backlinks ontstaan? In mijn optiek zijn er drie voorkomende situaties:

  1. een domeinnaam met voorheen kwaliteitsinformatie, is verkocht aan een ‘schimmige’ organisatie;
  2. een SEO-bedrijf of jijzelf hebt gebruik gemaakt van betaalde links. Specifiek links op sites met een hoge PageRank met als enige doel zelf een hoge PageRank te verkrijgen;
  3. een SEO-bedrijf of jijzelf hebt in het verleden niet gekozen voor kwaliteit, maar voor kwantiteit. Met als gevolg dat de site vanaf wel honderden of misschien duizenden site gelinkt wordt.

Met de sterke controle van Google op de kwaliteit van haar index, zal dit er uiteindelijk toe leiden dat je eigen website een lagere PageRank krijgt, en dus ook zal dalen in de index. In dat geval kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de Disavow Link tool van Google. Let op: dit is een van de meer geavanceerde tools van Google waarmee je ook schade kunt doen aan je website.

Google waarschuwt hier zelf ook voor:
This is an advanced feature and should only be used with caution. If used incorrectly, this feature can potentially harm your site’s performance in Google’s search results. We recommend that you disavow backlinks only if you believe you have a considerable number of spammy, artificial, or low-quality links pointing to your site, and if you are confident that the links are causing issues for you. In most cases, Google can assess which links to trust without additional guidance, so most normal or typical sites will not need to use this tool.

Het is in de basis een eenvoudig proces waarbij je als eerste via de webmastertool een lijst van alle backlinks download. Dat doe je door – uiteraard – eerst in te loggen in de webmaster tools. Dan ga je naar Verkeer en dan kies je voor Links naar uw site.
Daar zie je vervolgens twee kolommen staan. De linkerkolom betreffen de links die naar je website verwijzen. De belangrijkste 5 staan genoemd, met daaronder een link genaamd meer>>. Vervolgens kom je op een pagina met drie buttons:

Buttons backlinks Webmaster tools

Je kiest dan vervolgens voor de middelste button. Daarmee download je een .csv-bestand waarin alle directe links staan die verwijzen naar je website. Dit bestand kun je openen in bijvoorbeeld Excel. Nadat je alle links verwijderd hebt uit deze lijst die goed zijn. Dus de backlinks die je wilt behouden moet je verwijderen! Dan ga je naar stap 2.

In stap 2 open je de Disavow Link tool. De eerste stap is om de juiste domeinnaam te kiezen (als je meerdere domeinen hebt). Daarna klik je op de rode knop.

Afgewezen links in de Disavow backlink tool

Google komt vervolgens nog met een extra waarschuwing, waarin gewaarschuwd wordt of je met zekerheid wel die stappen wilt zetten, omdat het wellicht schade kan opleveren. Vervolgens krijg je onderstaand scherm waar je het bestand kunt uploaden die uitsluitend uit een lijst van backlinks bestaat die je wenst te verwijderen.

Upload scherm Disavow backlinktool