Geomarketing met Google Location Based Services

Geomarketing en Location Based SearchGoogle verdient geld aan kennis over het gedrag van gebruikers op internet. In de wedloop naar nog meer kennis investeert Google heel veel geld in het verbeteren van haar Location Based Services voor geomarketing doeleinden. Door exact te weten waar je als gebruiker bent kun je heel gerichte marketing toepassen. In het kort geomarketing. Google heeft in de loop der tijd al heel veel diensten gelanceerd waarmee zij deze geomarketing kunnen bedrijven. Hieronder een overzicht.

Google Glass

Google lanceert dit jaar nog de Google Glass. Dat is kort gezegd die interactieve bril. Om dat als voorbeeld te nemen, die bril heeft een koppeling met Google. Daarmee weet Google waar je ongeveer bent. En dat is handig voor geomarketing.

De toekomst van zoekmachines ligt in de combinatie van goede zoekresultaten en deze koppelen aan de locatie waar je bent. Om dit zo accuraat mogelijk te doen, maakt Google deels gebruik van GPS-data (Global Positioning). Echter dit heeft als nadeel dat dit niet zo betrouwbaar is, en ook niet werkt op het moment dat je in een gebouw bent. Een alternatief is om gebruik te maken van de informatie van je telefoon door een triangulatie te doen van de gebruikte GSM-masten. Met triangulatie wordt de afstand tussen de mobiele telefoon en verschillende GSM-masten gebruikt om een exacte positie te bepalen. Een mobiele telefoon maakt meestal gebruik van meerdere masten om een connectie te hebben met het mobiele netwerk.

Verschillende diensten voor geomarketing

Google maakt gebruik van verschillende diensten voor haar geomarketing of location based services:

  • Google Latitude
  • Google Now
  • Google Field Trip
  • Targeted Advertising
  • Reistijd inschatting
  • File informatie (via Google navigation app)
  • In de auto: Google navigatie
  • Google Goggles zoekacties van herkenbare locaties waar je naar kijkt
  • Google maps vanaf je mobiele telefoon

Nieuw patent

De toename van het gebruik van mobiele apparaten als smartphones, tablets en straks ook Google Glass, zorgt alleen maar voor een toename van de kennis van Google over je locatie. Geomarketing wordt dan levensvatbaar.

Om de locatie van de gebruiker nog accurater te krijgen, heeft Google recentelijk een nieuw patent toegewezen gekregen. In dit patent beschrijft Google het gebruik van zowel GPS als MEMS (Microelectromechanical Systems) sensoren om een locatie te bepalen. Met MEMS sensoren kunnen bijvoorbeeld snelheid en gyroscoopgegevens worden uitgelezen. Het mooie hiervan is dat deze sensoren ook minder energie verbruiken dan bijvoorbeeld GPS. In hetzelfde patent wordt ook zeer uitgebreidt ingegaan op de algoritmes die gebruikt worden door Google om die locatie te bepalen.

Het patent is:

GPS and MEMS hybrid location-detection architecture
Invented by Qingxuan Yang, Edward Chang, and Guanfeng Li
Assigned to Google
US Patent 8,362,949
Granted January 29, 2013
Filed: June 27, 2011

Samenvatting:

“The present application describes a computer-implemented method and system for obtaining position information for a moving mobile device with increased accuracy and reduced power consumption.

The subject of the present application combines information from a GPS location sensor with information from MEMS devices such as an acceleration detector and a gyroscope using statistical analysis techniques such as a Kalman filter to estimate the location of the device with greater accuracy while using numerical methods such as the Newton-Raphson Method to minimize power consumption.

Minimizing power consumption is possible because GPS signals sampled at a lower rate can conserve power, while GPS sampled at a lower rate and working together with MEMS devices can achieve the same level of location prediction accuracy as a GPS alone sampled at a higher rate.”

Enerzijds is geomarketing dus een hele interessante ontwikkeling, aangezien de informatie veel nauwkeuriger is. Dus in plaats dat je op het moment dat je in Amsterdam komt allerlei informatie krijgt over bezienswaardigheden aan de andere kant van de stad, kan je hiermee bezienswaardigheden opsommen die je ook kunt zien als het ware. Daarbij is het energieverbruik veel minder doordat er minder gebruik wordt gemaakt van GPS.

Anderzijds, als er geen goede wet- en regelgeving komt, dan is elke vorm van privacy over wat je doet en waar je bent verdwenen. Maar dat is een heel ander – interessant – verhaal.