In het in april te verschijnen boek van Google’s vroegere CEO Eric Schmidt ben ik enkele interessante en soms ook ronduit botte uitspraken tegengekomen. In dit boek “The New Digital Age”, beschrijft hij zijn visie op de toekomst. Uit de vele uitspraken heb ik er twee gehaald. Een, omdat deze gewoon ronduit bot is, de ander omdat dit aangeeft hoe Google denkt. Deze laatste is de uitspraak van Schmidt dat in de toekomst de positie in Google beïnvloedt wordt door het aanzien van je profiel. Bijvoorbeeld dus je Google+ profiel.
In het boek schrijft hij:
“Within search results, information tied to verified online profiles will be ranked higher than content without such verification, which will result in most users naturally clicking on the top (verified) results. The true cost of remaining anonymous, then, might be irrelevance.”
Met andere woorden, zodra je jezelf niet blootgeeft via een online profiel (Google+. Facebook, LinkedIn noem maar op), en valt informatie daar niet aan te linken, dan zal je uiteindelijk onderaan eindigen met je site ten gunste van pagina’s die wel naar een auteur te herleiden zijn.
Toch is de uitspraak van Schmidt niet zo revolutionair. Al in 2011 introduceerde Google al de ‘authorship-markup’ als een manier om content te koppelen aan auteurs. En daarmee dus gemakkelijker kwaliteitscontent te vinden, koppelen en met wellicht het uiteindelijke doel dit hoger te laten eindigen. Waarbij dit in 2011 nog iets was als ‘we willen dit inzetten, maar hoe is nog niet duidelijk’, maakt Schmidt het in zijn boek wel heel expliciet. In de toekomst wordt je positie beïnvloed door het gebruik van Google’s authorship markup. Hoe nu authorship markup werkt, dat leg ik de komende dagen uit.
Nu, dan kun je vervolgens nog iets gaan roepen over privacy. Maar ook daar heeft Schmidt duidelijke uitspraken over. In feite zegt hij zoiets als vergeet het maar dat alles wat online staat nog te beschermen valt.
Als laatste de in mijn ogen lekker botte opmerking, betreft Twitter.
“Twitter can no more produce analysis than a monkey can type out a work of Shakespeare.”
Al met al, denk ik dat het interessant wordt om dat boek maar eens te lezen, al verwacht ik nog geen hoogvlieger.