5 Content Strategie tips volgens COPE

Een Content Strategie toepasbaar op elk CMS als Drupal, TYPO3 CMS of Wordpress

 1. content strategie met COPE

COPE? Inderdaad C.O.P.E., en dat is geen afkorting van een speciale geheime dienst als S.H.I.E.L.D, of gerelateerd aan Julian Cope, het is een afkorting dat staat voor Create Once Publish Everywhere. Een content strategie begrip dat bedacht is door Daniel Jacobson, Director of Application Development van de NPR. In 2009 bedacht hij een model dat hij ten uitvoer bracht in de systemen van NPR.

NPR is een publieke radio omroep in de VS. Inmiddels is Jacobson niet meer werkzaam bij NPR, maar bij Netflix. Waarom benoem ik dat, en ga ik niet meteen in op COPE, dat is omdat die uitleg op heel veel sites wordt besproken. Veel interessanter is om te beseffen dat deze Jacobson nu bij Netflix zit (zie uiteenzetting hieronder).

In het kort, wat is COPE?

COPE is een begrip dat Jacobson als basis heeft genomen voor het omgaan met content voor NPR. Hij gaat daarbij uit van een content management systeem waarin content op gestructureerde wijze wordt opgeslagen separaat van de opmaak/weergave. Daarbij is het van belang om te benadrukken dat de content gestructureerd moet zijn opgeslagen. Dit zorgt er namelijk voor dat content enerzijds modulair is en anderzijds slim te distribueren is.

Als je nu kijkt naar bijvoorbeeld Netflix versus HBO, dan zie je inderdaad dat Netflix dit slim heeft toegepast door content overal beschikbaar te stellen, ongeacht schermgrootte en apparaat. Terwijl als je bij HBO kijkt er een verschil is tussen de content en het soort apparaat. Denk dan aan HBO On Demand, 3 kanalen op je TV en het standaard aanbod op de apps voor op je smartphone, tablet of computer. Netflix biedt overal hetzelfde: Create Once Publish Everywhere.

Dit voorbeeld geeft misschien een goed idee wat COPE in de dagelijkse praktijk betekent (en het dus niet alleen voor het web geldt).

Wat als we nu kijken naar de content strategie van web content?

Websites en web content zijn eigenlijk achterhaald. De tijd dat je alleen maar content produceerde voor een website is eigenlijk wel een gepasseerd station. Een simpel voorbeeld: zodra ik dit artikel live zet, wordt het gedistribueerd op verschillende manieren en naar verschillende kanalen:

 • ik maak gebruik van microdata op basis van openGraph formaat om de content te ontsluiten op verschillende sociale media kanalen als Twitter, Facebook en Google+. Linkedin kan daarmee ook prima overweg, zodat de weergave op die kanalen perfect is.
 • automatisch wordt het via mijn RSS-feed beschikbaar gesteld, zodat iedereen dit kan raadplegen
 • een automatische nieuwsfeed via e-mail wordt geactiveerd, zodat abonnees dit artikel in de mail krijgen
 • mijn sitemap.XML wordt geüpdatet zodat populaire zoekmachines als Google en Bing de content kunnen opnemen in hun index
 • de website is responsive / adaptive, zodat ongeacht het apparaat je dezelfde content kunt raadplegen in een geoptimaliseerde weergave

Zo maar vijf onderdelen waarnaar toe ik de content distribueer zonder dat ik de content daarop moet afstemmen. Dankzij het fenomeen dat ik de content in een content management systeem als gestructureerde content invoer – en daarbij geholpen door het CMS -, gebeurt dit redelijk automatisch.

Met welke 5 punten stoom je je website klaar met COPE?

Welk content management systeem je ook kiest, Drupal, TYPO3 CMS, WordPress of wat dan ook, de basis moet zijn dat je kiest voor een content strategie waarbij je tenminste streeft naar:

 1. de toepassing van responsive/adaptive design zodat je website zich moeiteloos aanpast aan het apparaat waarop het wordt bekeken. En dan hebben we het niet meer uitsluitend over smartphone, desktop, en tablet. In de zeer nabije toekomst breken wearables door die ook internettoegang hebben. Maar ook grote schermen als smartTV’s kunnen je content al afspelen.
 2. het gebruik van Microdata, bij voorkeur op basis van een open standaard als openGraph (OG). Dit is met name van belang als je veel content deelt via sociale media als Twitter, Facebook, Pinterest en anderen. Gebruik je daarbij afbeeldingen, denk er dan wel aan dat je ofwel zelf de juiste formaten bijvoegt, of dat je ervoor zorgt dat het CMS dit automatisch voor je doet.
 3. hoe vaak het al geroepen is dat het gedateerd is, maak toch gebruik van RSS-feeds. Er zijn nog steeds genoeg kanalen die RSS-feeds uitlezen.
 4. integratie met nieuwsbrief-systemen als die van Mailchimp. Mailchimp heeft een fantastische API waartegen je kunt praten, om zo je eigen content geautomatiseerd in een nieuwsbrief te laten lopen.
 5. sitemaps voor zoekmachines zijn nog steeds essentieel om je content gedistribueerd te krijgen in populaire zoekmachines als Google en Bing.

Doorpraten over content strategie op basis van COPE?

Wil je doorpraten of brainstormen over content strategie op basis van COPE-principes en hoe je dit in je nieuwe projecten moet toepassen? Neem dan vooral contact met mij op.