5+2 oorzaken waarom je website verdwenen is uit Google

uit de index, en dan. 7 redenen om na te gaan.En toen zakte je bezoekersaantallen in. En niet een beetje, of omdat het vakantie was. Nee, echt volledig. Opeens van honderden per dag, naar 20.

En dan, dan sta je te kijken. Als je financieel niet afhankelijk bent van de website, dan is het niet erg. Maar stel nu eens voor dat al je nieuwe business daarop binnen komt, of dat je advertentie inkomsten krijgt via de site. Dan heb je een probleem. 
In het onderstaande artikel 5 tips/oorzaken die misschien de ‘onverklaarbare’ reden zijn waarom je uit Google of Bing bent verdwenen. Daarnaast ook nog aanvullend onderstaande 2 tips waar ik naar zou kijken.

.htaccess veranderd voor mod_rewrite

Tja, dat is gelijk een technische. In je .htaccess (een tekstbestandje op je hosting) staan regels waarmee lelijke URL’s mooier gemaakt kunnen worden volgens een vast patroon. Het zou kunnen zijn dat dit bestand gewijzigd is door een plugin of module die je recentelijk hebt geïnstalleerd. Als dan al je URL’s zijn veranderd, dan bestaan de oude URL’s niet meer, en verdwijnt je site uit de index. Oplossing, kijk in je statistiekpakket naar het aantal 404-errors. Gebruik je de Webmaster Tools van Google, dan zul je daar vast wel berichten zien die aangeven dat er veel 404-errors zijn.

Robots.txt is gewijzigd

Voor mij onverklaarbaar, maar het gebeurt. Misschien heb je een update gedaan of een reeks aan bestanden gekopieerd van een ontwikkelomgeving naar een live omgeving. Het kan zijn dat er in de robots.txt een regel staat die de toegang voor spiders van zoekmachines tegen houden. Dan kan de zoekmachine de website niet meer indexeren. Ook dan verdwijn je uit de index. Oplossing, in de Webmaster Tools van Google zit een testfunctie of je robots.txt toegankelijk is.

5 redenen waarom je website niet meer vindbaar is in Google

Storified by Ric van Westhreenen· Fri, Mar 15 2013 08:40:25

Loss of Organic Search Traffic: 5 questions to find out why | Search Engine People | TorontoWhere do I start looking first if my Organic Search Traffic falls dramatically? It can happen to you, it can happen to me, it can happen …