Social image sharing, social media trend van 2013

  1. Demografische samenstelling bij Social Media
  2. Referal traffic van social networks
  3. Twitter management via Hootsuite of Tweetdeck

Social image sharing, social media trend van 2013Social Media is voor veel mensen nog het delen van tekst met een plaatje of filmpje. Denk aan Twitter, Facebook of Google+. Daarnaast zie je nu heel sterk de opkomst van social image sharing met Pinterest als marktleider en systemen als Vine (korte video), Instagram (klikklak-foto’s), en Tumblr (fotoblog) die daar bij aansluiten. Social Image Sharing is een vrij logisch iets als je beseft dat 46% van alle internet gebruikers eigen gemaakte filmpjes en foto’s online zet. 41% verzamelen filmpjes en foto’s en delen deze. Het is ook niet voor niks dat een fotosite zoals Flickr een van de meest populaire sites wereldwijd is (nummer 70 bij Alexa).

Uit een onderzoek gedaan door Pew Internet over het gebruik van Social Media blijkt dat – uiteraard – Facebook nog steeds de grootste is, maar dat Pinterest op gelijke hoogte is gekomen met Twitter. Instagram volgt wel op de voet. Let wel, de vraag aan de respondenten was ‘gebruik je [social netwerk x]’.

  • 15% van de respondenten geeft aan Pinterest te gebruiken
  • 13% geeft aan dat zij Instagram gebruiken
  • 6% geeft aan dat ze Tumblr gebruiken

Opvallend is overigens de demografische samenstelling zoals onderstaande tabel laat zien:

Demografische samenstelling bij Social Media

Pinterest

Pinterest is in december 2009 gestart en pas in 2010 toegankelijk gemaakt voor het publiek op uitnodiging. Pas in augustus 2012 ging Pinterest echt geheel open, en was een uitnodiging niet meer nodig. In januari 2012 had Pinterest al ruim 11 miljoen unieke bezoekers per maand. Inmiddels (januari 2013) zit Pinterest op ruim 31 miljoen unieke bezoekers (Compete). Die groeispurt is logisch als je beseft dat het pas 6 maanden open is. Overigens blijkt uit meerdere onderzoeken (Pew, Comscore, eConsultancy) dat de groep gebruikers wereldwijd vooral uit vrouwen bestaat. Dat is op zich ook niet gek als je ziet dat de belangrijkste categorieën (pinboards) bestaan uit mode, toetjes en recepten.

Instagram

Instagram wordt met name door jonge mannelijke volwassenen ijn de leeftijdscategorie 18-29 gebruikt. Op zich natuurlijk niet raar, omdat deze doelgroep als eerste over de nieuwste smartphones beschikt, bovendien werkte Instagram tot en met 2012 uitsluitend op Apple producten als de iPhone. Instagram is ook van 2010. Half 2012 kocht Facebook Instagram voor ca. 1 miljard dollar in contanten en aandelen. In april 2012 gaf claimde Instagram 30 miljoen geregistreerde gebruikers te hebben.

Tumblr

Tumblr was er vroeg bij. De dienst werd in 2007 opgericht als microblogsite voor het delen van afbeeldingen, bewegend beeld en teksten. Vanwege het feit dat het Pew onderzoek uitsluitend uitgevoerd is onder volwassenen, lijkt Tumblr een kleinere speler dan bijvoorbeeld Pinterest of Instagram. Wat blijkt, Tumblr is vooral populair bij tieners en jong volwassenen. Uit een ander onderzoek valt op te maken dat Tumblr bij de groep 13-18 jaar populairder is dan Facebook. Echter, in die doelgroep is in Nederland Hyves nog steeds de belangrijkste speler.

Wat betekent deze groei in Social Image Sharing?

Het mag duidelijk zijn dat in de strategie om actief te zijn op social networks een strategie om actief te zijn op het gebied van social image sharing niet mag ontbreken. Het zal niet lang duren voordat Pinterest Twitter voorbij streeft. Uit onderzoek van Shareaholic blijkt dat Pinterest relatief meer verkeer brengt naar andere sites dan websites als Youtube, Google+ en LinkedIn samen. Dat betekent dat met name de kracht van Social Image Sharing moet worden gezien als kansen om meer bezoek te genereren met deelbare content voor de juiste doelgroep.

Referal traffic van social networks

Bijblijven over het thema social image sharing?

Regelmatig post ik via mijn Twitterfeed (@roodlicht) informatie over de ontwikkelingen van Pinterest (en andere sociale netwerken). Je kunt me volgen en direct reageren via de knop aan de rechterkant.