Linkbuilding is een van de belangrijkste onderdelen bij zoekmachine optimalisatie. Het vinden en uitnutten van kwalitatieve links is de basis van een goede linkbuilding campagne. Tot een paar jaar geleden was het vrij simpel. Je bezocht een vaste set aan directories, waar je eenvoudig je link bij kon aanmelden, deed een beetje aan linkbuilding in de reacties bij artikelen en – hoe fout – je kocht een paar links. Dat laatste wordt nu gezien als risicovol, dus heb je nog wat van die badlinks, lees dan het artikel over het gebruik van de Disavow Backlink tool van Google.
Tegenwoordig kun je als website eigenaar snel tegen een Google Penalty oplopen als je de verkeerde linkbuilding strategie kiest. Belangrijk is dus om vooral voorzichtig te zijn en er zeker van te zijn dat je linkbuilding activiteiten geen sporen achter laten. Het moet als het ware natuurlijk overkomen. Dat laatste is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dus hoe fop je Google, zodat deze denkt dat je backlinks allemaal op natuurlijke wijze zijn verkregen (en dus niet via een bureau)?
Er zijn uiteraard heel veel tips en ideeën te bedenken, maar de onderstaande zijn wellicht minder voor de hand liggend, maar wel interessant om uit te voeren.
Gebruik gebroken links voor Linkbuilding
Een van de nadelen van internet is het grote aantal aan gebroken links. Niet elk systeem monitort actief de beschikbaarheid van externe links op een website. Wat is het idee achter deze strategie? Heel simpel, zorgen dat een webmaster een gebroken link vervangt door een link van jouw site.
- zoek als eerste websites die linken naar pagina’s zoals die van jezelf. Zie hieronder een voorbeeld van een simpele opzet om de zoektocht te starten;
- onderzoek of er gebroken links zijn op de pagina, bijvoorbeeld met Xenu Linksleuth of via deze handige Chrome extensie Check My Links;
- vertel de webmaster dat er een gebroken link op zijn site staat;
- geef als vriendelijke suggestie een alternatieve en relevante link op, die uiteraard verwijst naar een pagina op jouw site;
Gast blogging
Tja, een oudje. Maar nog steeds zeer valide. Schrijf een domweg goed artikel met bruikbare tips, en zorg dat iemand anders dit overneemt op zijn of haar blog of website. Zorg dan uiteraard er wel voor dat er een link in het artikel staat dat verwijst naar jouw eigen website. Anders helpt het niet echt voor je linkbuilding. De basis is enerzijds dat goede artikel. De andere is de juiste sites zoeken waar je artikel ook gepubliceerd kan worden. Ook daarbij is Google je grootste vriend. Je kunt dan bijvoorbeeld zoeken op termen als “gastauteur” of “gastblogger” gecombineerd met het onderwerp waarover je wilt of hebt geschreven. Ik zou niet direct zoeken op “gastblogger gezocht”. Heel simpel, de betere sites hoeven niet te vragen om gastauteurs. En die betere blogs hebben ook een hogere kwaliteit.
Reacties plaatsen
Als eerste, ik heb het hier niet over comment spam. Het doel van reacties plaatsen is tweeërlei. Enerzijds zorgt het voor bezoek, omdat als je kwalitatieve reacties geeft, mensen graag doorklikken naar je website. Ze zullen wellicht nieuwsgierig zijn wat je nog meer te melden hebt. Anderzijds helpt het – een beetje – bij het versterken van je positie in de zoekmachines. Ook al zijn veel van de plaatsen waar je een reactie kunt geven voorzien van het attribuut rel=nofollow, toch heeft het iets van invloed, heb ik gemerkt.
Het plaatsen van reacties hoeft uiteraard niet beperkt te blijven tot blogs. Google+-berichten of reageren op tweets, of reacties in open LinkedIn groepen, worden ook gewoon geïndexeerd door Google.
Links in profielen
Een vaak vergeten tactiek voor linkbuilding is het opnemen van links in je profielen. Dat betekent dus alle sociale netwerk profielen (LinkedIn, Twitter, Pinterest enz.), en waar mogelijk voeg je trefwoorden toe die de link beschrijven. Dat kan bijvoorbeeld bij LinkedIn als je in plaats van Company Website kiest voor Other. Je hebt dan vervolgens een veld waar je 30 karakters hebt om in te vullen met bijvoorbeeld de daadwerkelijke naam van het bedrijf.
Bevriende relaties
Tja, hoe simpel kan het zijn. Ze kunnen hoogstens nee zeggen, omdat het bijvoorbeeld niet past in hun strategie om links te plaatsen. Maar, je kunt allicht gewoon de mensen uit je netwerk vragen of ze een link willen opnemen naar je site. Al doet slechts 10% van deze mensen dit, het zijn toch weer veel links.