Wanneer komt de nee-nee-sticker voor sociale media? Ik wil geen like-en-win acties zien, en ik wil ook niet meer lastig gevallen worden door die verjaardagsapp en soortgelijke ‘zooi’, en ik wil al helemaal geen social media spam. Met het succes van social media zie je ook een enorme toename van spam en malware. 40% van alle social media accounts zijn nep, en 8% van alle berichten zijn spamberichten, aldus Impermium, een security bedrijf uit Palo Alto.
Deze vervuiling zorgt ervoor dat gebruikers afhaken. Een van de redenen van het falen van MySpace was de continue spam aanvallen op dit netwerk, waardoor gebruikers uiteindelijk massaal afhaakten. Uiteindelijk zijn we als gebruikers gewend dat spam en malware door andere systemen weggefilterd worden. Sociale netwerken als Facebook, Twitter en Pinterest zijn relatief jong en op dat vlak niet ervaren.
Op het moment dat een timeline in Facebook volgepleisterd wordt met win-en-like acties van bedrijven die je vrienden leuk vinden, of als er wekenlang gesponsorde meldingen bovenaan blijven staan, dan wordt de kans dat je nog berichten leest van je vrienden steeds schaarser. Bovendien als je dit soort berichten zou willen filteren, dan is dat niet mogelijk. In ieder geval niet fijnmazig genoeg. In de onderstaande afbeelding zie je welke instellingen mogelijk zijn, en daarbij zie je dat je niet specifiek kunt aangeven welke informatie je wel of niet wilt zien.
De gedachte van Facebook is natuurlijk logisch. Zij gaan ervan uit dat jij op de hoogte wilt worden gehouden van datgene dat een vriend leuk vindt. Maar als dan elk bedrijf in Nederland een like-en-win actie op touw zet, om maar Facebook-zieltjes te winnen, en je vrienden denken allemaal kans te maken op dat fototoestel of die iPad, dan loopt je timeline snel vol.
Wat zijn dan voorbeelden van spam?
De Wallstreet Journal heeft een duidelijke infographic opgestelt hoe een Facebook aanval er nu uitziet.
Dit zijn dan bijvoorbeeld de berichten als “‘[OMG] At 17, she did THIS in public high school, EVERY day! Outrageous?’” met een foto erbij die weinig aan je fantasie overlaat. Dit om maar te zorgen dat je er op klikt, waardoor je automatisch een like produceert, en daarmee anderen uit je netwerk lastig valt met dat bericht of erger nog een virus verstuurt naar vrienden of zelfs je eigen account wordt gehacked. Dit soort berichten zorgen ervoor dat gebruikers stoppen met Facebook.
Overigens gebruik ik hier met name Facebook als voorbeeld, maar ook Twitter en zelfs het als veilig bekend staande LinkedIn kennen soortgelijke problemen. Zo kreeg ik recentelijk onderstaande e-mail, zogenaamd afkomstig van LinkedIn, maar met een soortgelijke boodschap die je ook vaak via Twitter Direct Messages ziet langskomen. Gelukkig vangt een goed spam filter in je e-mail dit soort berichten af. Maar dat verschilt dan wel met name van een timeline, waar niet zo’n effectief filter aanwezig is.
Anti-spam en malware beleid
Nu hebben Twitter en Facebook wel een anti-spam beleid. Die is zelfs heel transparant. Bij Facebook kun je per bericht aangeven of je het spam vindt. Vervolgens zie je jouw melding terug in je ondersteuningsdashboard. Verder is Facebook vrij gesloten over de wijze waarop zij spam aanpakken. Het laatste bericht op hun eigen blog dateert van 30 juni 2010. Intussen is het duidelijk geworden dat Facebook’s grootste probleem is het indammen van de nep-gebruikers. Ondanks de aanpak is dat aantal nog steeds 72,5 miljoen. Deze gebruikers, door Facebook omschreven als ‘undesirable Facebook users’, zijn:
An “undesirable” Facebook user is any account that is “intended to be used for purposes that violate our terms of service, such as spamming,”
Uit het kwartaalverslag van Facebook komt wel meer duidelijkheid naar voren over de spam aanpak die Facebook hanteert. Zo is de inbox aangepast, zodat je alleen maar berichten krijgt van vrienden, en andere gebruikers een bericht in een andere inbox kunnen plaatsen. Ook zijn er maatregelen genomen tegen geautomatiseerde spam. Maar, dat doet niks tegen de enorme verspreiding van de like-en-win-acties.
Bij Twitter heb je tenminste nog het voordeel dat de like-en-win actie in 140 karakters moet worden geplaatst als promoted tweet, en je bovendien niet steeds geconfronteerd wordt met hetzelfde gesponsorde bericht. Ook Twitter heeft een anti-spam beleid. Deze is minder fijnmazig als bij Facebook. Zo kun je uitsluitend een gebruiker rapporteren voor spam, en niet een bericht. Commerciële berichten komen daar ook meer binnen als een bericht van een volger. Dus, dan kun je ook beter die volger direct aanpakken. Met betrekking tot spam, phishing en malware is het zeker zo interessant om het account @Safety van Twitter te volgen. Via dat account komen regelmatig de meldingen binnen van grote phishing of malware pogingen.
Verdienmodel versus spam
Uiteraard, elk social netwerk zal op een bepaald moment moeten nadenken over een verdienmodel, nadat het in de eerste jaren vooral een publiek heeft verzameld. Twitter kiest bijvoorbeeld voor gesponsorde vermeldingen (promoted tweets), of promoted trends en promoted accounts. Hiermee verdient Twitter ruim 400 miljoen dollar dit jaar, zo is de verwachting. Facebook biedt een groter scala aan producten aan, als advertenties, banners, en gesponsorde content. Echter als de commerciële uitingen de overhand nemen of lijken te nemen, dan is dat de doodsteek voor het sociale netwerk.
Want waarom zou je als gebruiker commerciële boodschappen accepteren terwijl je op je deur een nee-nee sticker hebt zitten, en je jezelf hebt aangemeld bij het bel-me-niet-register. Dan wil je toch niet via die andere kanalen die reclame?
Gebruikers aan de macht
Toch hoef je als gebruiker niet stil te zitten. Net zoals bij e-mail, kun je ook bij dit soort commerciële uitingen verschillende oplossingen toepassen. Zo kun je met Adblock plus (gratis uitbreiding op Firefox en Chrome) de advertenties bij Facebook-berichten wegfilteren, en dat ruimt de boel wel op. Alleen nog niet de berichten in je time-line. Dat zul je bij Facebook handmatig per persoon moeten aanpakken. En ben je het echt zat, dan kun je ervoor kiezen om een vriend te blokkeren, ontvrienden, of zijn berichten niet meer te tonen in je timeline.
ばいあぐら 購入 通販