Statistieken zijn een essentieel onderdeel van het vormen van een beeld wat de huidige staat is van het internetgebruik, en met name ook wat de toekomst zal brengen. En van dat laatste is het van belang dat je goed op de hoogte bent, op het moment dat je strategische keuzes voor studie of je bedrijf gaat maken. In dit artikel laat ik je kennismaken met verschillende kengetallen, kerncijfers en meer statistieken over het gebruik en online gedrag van internet gebruikers in Europa.
Opvallende cijfers internetgebruik Europa
- Nederland is koploper op het gebied van online bankieren. 66% van de internetgebruikers deden in december 2012 aan online bankieren. Het Europese gemiddelde ligt op 39,2%. Overigens stijgt dit getal wel. In 2011 lag dit 3,2% lager.
- Cijfers over het gebruik van tablets en smartphones lopen sterk uiteen in de Europese landen onderling. Koplopers zijn echter het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Rusland.
- Gemiddeld besteden Europeanen 27 uur per maand op internet. In vergelijking, wereldwijd is het gemiddelde 24,7 uur.
Over het internetgebruik in Nederland
Nederland is een van de koplopers op het gebied van internetgebruik binnen Europa. Als innovatief land met een uitstekende dekkingsgraad, blijkt dit uit de verschillende onderzoeksresultaten. Hieronder kort een overzicht:
- Nederlanders zitten gemiddeld 30,6 uur per maand online. Daarmee staan zij achter het Verenigd Koninkrijk en Turkije.
- Het aantal gebruikers is niet gegroeid in 2012 ten opzichte van 2011. Bij de ons omringende landen als België (5% groei), Duitsland (3% groei) en Verenigd Koninkrijk (5% groei) is er wel degelijk een groei te bemerken. Sterkste groeier was Italië met 17% groei.
- Het gemiddeld aantal zoekacties per maand per gebruiker lag in Nederland op zo’n 118,2. Dit ligt ruim onder het Europese gemiddelde van 138,4.
- De populairste Nederlandse nieuwsbronnen zijn Nu.nl en de Telegraaf. In opkomst is AD.nl.
- De belangrijkste retail websites zijn Bol.com, Amazon websites. Overigens zijn de sites van Beslist in opkomst. Deze kende een 39% groei in bezoekersaantallen ten opzichte van 2011.
- Bij de online banken zijn ING en de RABO de belangrijkste bestemmingen, waarbij het opvallend is dat ING 5% daling in bezoekersaantallen kent en de RABO als enige online bank een groei van 6% kent.
- De meest populaire social media sites in Nederland zijn achtereenvolgens: Facebook, Twitter en LinkedIn.
Bron: Comscore