One-page-websites of single-page-websites, allemaal namen van een webpagina opbouw waarbij de totale website is ondergebracht in 1 HTML-pagina. Als je zou zoeken binnen Google naar het totaal aantal geïndexeerde pagina’s, dan zou je slechts 1 pagina aantreffen. Dit terwijl je als bezoeker de indruk krijgt dat de site bestaat uit meerdere pagina’s. Dit effect wordt veroorzaakt door het slim gebruiken van Javascript. Zoals ongetwijfeld bekend is, doet Google daar niks mee. Die registreert een pagina zoals deze is.
In hoeverre valt dan zo’n one-page-website te optimaliseren voor zoekmachines? Dat is de centrale vraag. Want zo’n one-page-website oogt wel spectaculair voor bezoekers.
Zie bijvoorbeeld:
[list style=’square’]
[list_item]Aviagemautonomica[/list_item]
[list_item] Nightcontact[/list_item]
[list_item] Todaythe12[/list_item]
[/list]
Juist, best wel spectaculair, toch? Als je het schematisch bekijkt hoe zo’n one-page-website is opgezet, dan zit die als volgt in elkaar:
Zoekmachine optimalisatie voor one-pagina websites
Goed, terug naar zoekmachine optimalisatie van deze one-page-websites. Een van de meest belangrijke onderdelen van het zoekmachine optimalisatie proces is het gebruik van de title-tag. Dat bepaalt voor een zeer groot deel de vindbaarheid op trefwoorden die in de titel worden genoemd. Heb je meerdere pagina’s, dan heb je ook meerdere title-tags. Je snapt het al, 1-pagina = 1 titel. Dat hoef ik dus niet verder uit te leggen. Dan volgt het aspect van trefwoordoptimalisatie in de content. Een pagina krijgt een goede positie op het moment dat deze een specifieke relevantie heeft rondom een specifiek thema (en dus een reeks aan gerelateerde trefwoorden). Dat wordt dan nogal lastig voor een one-page-website. Op zo’n website moet je dan wel heel erg monomanisch bezig zijn om een hoge positie te krijgen in de zoekmachines.
In uitzonderlijke gevallen kun je zeker wel een hoge positie bereiken in de zoekmachines. In feite verschilt de zoekmachine optimalisatie strategie dan totaal niet van deze bij een meer-pagina-website. Iets dat het uniek maakt, is dat contentstrategie een veel belangrijkere rol gaat spelen bij een one-page-website. Hoe meer de focus bij een one-page-website ligt op dat specifieke thema en de daarbij horende woordenbrij, hoe hoger je zal eindigen met deze website op de voor jou belangrijke trefwoorden. De focus leggen op een beperkt thema, en dus niet op een breed palet aan diensten, producten of onderwerpen, moet voortdurend je aandacht hebben.
Hoe ga je dan te werk? Ten eerste zul je moeten begrijpen dat de moderne zoekmachines enorm veel waarde hechten aan semantisch correcte code. Het door elkaar gebruiken van bijvoorbeeld H1 headers is dan uit den boze. Je zult dus veel meer gebruik moeten maken van H2 headers. Echter die ene H1 header op de allereerste pagina zul je wel degelijk moeten toepassen. Vervolgens zul je een woordenbrij moeten samenstellen van woorden die je door de gehele ‘pagina’ gaat toepassen en ook in de titel, en anchor-links, en subheaders.
Vervolgens komt het erop aan dat je hard gaat werken aan de offsite optimalisatie. Denk dan niet te licht over de backlinks naar je website, en gebruik in de beschrijving van deze link niet alleen je bedrijfsnaam, maar juist de essentiële woorden uit de woordenbrij.
Een niet onbelangrijke tip zou daarnaast nog kunnen zijn dat je naast die one-page-website een blog site maakt. Het voordeel is dat je enerzijds een campagne site hebt in de vorm van de one-page-site, en dat je via het blog veel content genereert rondom de bekende woordenbrij die je hebt. Dit zijn dan wel meerdere pagina’s. En daarmee genereer je dan wel een heleboel backlinks.
Overigens ga ik ervan uit dat ik je niet alles tot in detail hoef uit te leggen. Heb jij nog specifieke en slimme tips om one-page-websites te optimaliseren voor zoekmachines, geef die dan in het commentaar hieronder!