Facebook is de nieuwe plek om mee te doen aan allerhande winacties. Inmiddels gaat eenderde van alle berichten bij een gemiddelde Facebookgebruiker over een winactie. Een deel ervan zijn Facebook hoaxes, een ander deel legitieme winacties. Maar weet je nu waaraan zo’n winactie moet voldoen? En wat wel en niet mag volgens Facebook?
Wat zijn nu de Facebook-pagina regels bij winacties?
Facebook heeft, zoals elke soortgelijke site, een set aan regels opgesteld om de site te mogen gebruiken voor winacties. Ook voor het zakelijke gebruik van zogenaamde Facebook-pagina’s. Want een winactie is altijd gekoppeld aan een Facebook-pagina. Zie als voorbeeld een aankondiging van Weber barbecues.
Facebook heeft meerdere documenten die betrekking hebben op het gebruik van Facebook-pagina’s. Deze zijn:
- Voorwaarden voor Facebook-pagina’s;
- Advertentierichtlijnen van Facebook;
- Beleid inzake gegevensgebruik;
- Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden;
- Richtlijnen voor de Facebook-community.
Wettelijke regelgeving is leidend
Bij elke Facebook actie die je ontplooit moet je letten op de wettelijke regelgeving. Dus als je een fles drank als prijs aanbiedt, dan moet je wel bedenken dat er een leeftijdsgrens is voor de consumptie van alcohol. Ook moet je er rekening mee houden dat als je een prijsvraag of een like en winactie houdt, deze moet voldoen aan wettelijke regels. Specifiek de Wet op Kansspelen. In Nederland is het zo dat een wedstrijd altijd een tegenprestatie verlangd. Kijk je bijvoorbeeld naar de Weberactie van hierboven, dan zie je dat als tegenactie gevraagd wordt om een foto te maken en deze te delen. Vervolgens beoordeelt een jury de inzendingen. Blijft het prijzengeld van de hoogste prijs of de waarde van het product onder het bedrag van 2.300,– euro, dan is er geen vergunning vereist. Ook zijn er dan geen eisen gesteld aan de samenstelling van de jury.
Overigens, als je geen tegenprestatie verlangt, dan wordt je like en winactie een promotioneel kansspel. Dan dient deze te voldoen aan de Gedragscode Promotionele Kansspelen. Een groot voordeel, als de waarde van alle prijzen onder de 4.500,– euro blijft, dan is het een zogenaamd klein promotioneel kansspel. Maar goed, dan krijg je weer hele andere regels waaraan je moet voldoen.
Het grootste verschil tussen beiden is het kansspel element. Is er bijvoorbeeld sprake van het geven van een antwoord op een vraag, waarna vervolgens een notaris uit de goede inzendingen een winnaar trekt, dan is het een kansspel. Is het een inzending waarover een jury een mening kan geven, dan is het een prijsvraag.
Let er op dat bij een waarde van de prijs boven de 454,– euro de winnaar kansspelbelasting moet betalen. In de regel betaalt degene die de wedstrijd organiseert. Maar stel dat u deelneemt aan een buitenlandse wedstrijd, dan moet u als winnaar deze kansspelbelasting betalen.
Naast deze regelgeving heb je uiteraard ook nog de Wet op Bescherming Persoonsgegevens waar je rekening mee moet houden als je na afloop van de wedstrijd iets wilt doen met de verzamelde adresgegevens. Stel nu dat je een win actie hebt waarbij je ook het e-mailadres vastlegt. Op het moment dat je van plan bent om al deze mensen ook nog een aanbieding te willen doen, dan zul je bij je wedstrijdformulier een aanvink vakje moeten plaatsen voor het ontvangen van deze e-mail. Zo maar ongevraagd iets sturen, tenzij dit uitsluitend een uitkomst van de wedstrijd betreft, mag niet. Verder moet je ook zorgen voor een eenvoudig te bereiken opt-out, zodat men zich kan uitschrijven.
De belangrijkste Facebookregels
- Je zult het duidelijk moeten maken dat je wedstrijd, promotie of aanbieding niet gekoppeld is aan Facebook, dus stel duidelijke wedstrijdvoorwaarden op waarin je duidelijk aangeeft wie de wedstrijd organiseert, wie de gegevens verzameld enz.;
- het is niet toegestaan om de winnaar uitsluitend via Facebook op de hoogte te brengen van het feit dat hij gewonnen heeft;
- het is ook niet toegestaan om bijvoorbeeld deelname aan een promotie uitsluitend af te laten hangen van een reactie op een bericht of het plaatsen van een foto;
- het is ook niet toegestaan om Facebook-functies te gebruiken voor registratie of deelname. Een pagina leuk vinden of inchecken bij een pagina registreert een deelnemer bijvoorbeeld niet automatisch voor een promotie.
(lees voor de volledigheid de Voorwaarden voor een Facebookpagina)