Welk social netwerk is meer geschikt voor solliciteren? LinkedIn of Google+

  1. weergave knowledgegraph
  2. Google+ versus LinkedIn

Social networks zijn, zoals ik al eerder heb geschreven in solliciteren via LinkedIn en Twitter, bij uitstek geschikt om die nieuwe droombaan te vinden. Juist nu de wil om van baan te wisselen beperkt is, zijn er juist veel kansen op een betere baan. Mede ook omdat het aanbod in specifieke markten beperkt is. Het helpt dan zeker om je goed te profileren via sociale netwerken als LinkedIn, Twitter, Google+ of Facebook. 

De vraag blijft dan, welk netwerk is beter. Specifiek LinkedIn versus Google+. Mijn onderbuik zou zeggen LinkedIn. De reden is simpel, op dit netwerk zitten de meeste recruiters, het netwerk is meer volwassen en toegankelijk voor de minder ervaren social media recruiters. Daarnaast kent LinkedIn allerlei handige programma’s voor recruiters om in contact met je te treden. (betaalde programma’s overigens). Als persoon die latent zoekende is, kun je heel gemakkelijk jezelf profileren op LinkedIn. Hoe, dat lees je in het artikel over het solliciteren via LinkedIn en Twitter.

Maar, dan heb je ook Google+. Ik zie wel degelijk ook interessante toepassingen van Google+. Het grootste voordeel ervan is de nauwe integratie met de Google zoekmachine. Dat heeft LinkedIn totaal niet. Zo heeft Google+ de weergave met foto direct in de zoekmachine.

weergave knowledgegraphVergelijkbaar, of toch niet?

Van afstand lijken Google+ en LinkedIn vergelijkbaar. Bij beiden kun je een profiel aanmaken, en bij beiden kun je berichten plaatsen. Daarnaast kun je groepen aanmaken (bij Google+ communities geheten), en kun je lid worden van een groep. Toch zijn er kleine verschillen die vooral aan LinkedIn een voorsprong geven. Zo kun je meertalige profielen aanmaken, en leent het profiel zich meer tot het opstellen van een soort van CV. Ook is de toegang tot de weergave van je profiel naar anderen veel fijnmaziger in te stellen bij LinkedIn. Een nadeel vind ik dan weer wel dat LinkedIn zich minder leent tot het openlijk discussieren bij een bericht dat je plaatst. Bij Google+ zie je dat zij hier meer leunen op Facebook-achtige opzetten. Daarnaast is het zo dat als je jezelf profileert via LinkedIn, je direct als prooi gezien wordt door allerhande recruiters. Dit is op Google+ veel minder.

De uitkomst

Waar LinkedIn zich meer uit als een online CV-databank is Google+ meer het medium om te laten zien hoe groot je expertise is in specifieke gebieden. Mijn verwachting is dat in toenemende mate recruiters ook naar dit soort social networks gaan kijken om zo daadwerkelijk te achterhalen hoe je expertise nu is.