Met 7,5% van de beroepsbevolking werkloos moet je hard je best doen om die droombaan te vinden en aangenomen te worden. Sollicitatiebrieven sturen, je CV op Monsterboard plaatsen, dat doet iedereen wel zo’n beetje. Tja, en dan kun je ook nog kiezen voor een video sollicitatiebrief. De echte ultieme manier van solliciteren gaat tegenwoordig via LinkedIn en Twitter. In onderstaand artikel 25 sollicitatie tips die ervoor gaan zorgen dat je die droombaan vindt en krijgt. Vandaag deel 1: solliciteren via LinkedIn. (morgen het restant)
Als eerste zijn er voor beide social media netwerken een vijftal algemene tips te benoemen waar je ongeacht het netwerk rekening mee moet houden.
1. Update je profiel
Je profiel is het eerste dat iemand over jou leest. Bij Twitter staat dat prominent in de banner vermeld. In slechts 140 karakters zul je jezelf moeten beschrijven. In die beschrijving kun je links plaatsen, bijvoorbeeld de link naar je volledige LinkedIn profiel. Zet ook duidelijk je naam neer. Je wilt tenslotte die droombaan. Persoonlijke informatie over hoeveel honden je hebt, of dat je getrouwd bent met @huppelepup helpt niet bij het vinden van die droombaan. Bij LinkedIn heb je veel meer mogelijkheden. In feite geef je een duidelijke functienaam op en het bedrijf waar je werkt. In de summary vul je vervolgens duidelijk in wie je bent en wat je voor je droombaan kunt doen. Bij LinkedIn heb je voor je summary 2000 karakters. Dus daar kun je veel meer kwijt. Maar hou het concreet.
2. Plaats trefwoorden in je profiel
Het is belangrijk dat je profiel gevonden wordt. Gebruik daarom uitsluitend woorden in je tekst waarop gezocht wordt. Je kan daarvoor heel simpel dezelfde tools gebruiken die zoekmachine marketing specialisten gebruiken. Zie hiervoor het artikel met 8 tools voor trefwoordonderzoek. Zorg er wel voor dat het niet je profiel dusdanig ‘verkracht’ dat het niet meer te lezen is.
3. Zorg voor relevante URL’s in je profiel
Het is slim om in je Twitter profiel een link te leggen naar een meer uitgebreid profiel. Dat kan bijvoorbeeld je LinkedIn profiel zijn, maar een persoonlijke website (niet met party-plaatjes) of blog kan natuurlijk ook. Zolang het maar iets toevoegd aan je profiel.
In je LinkedIn profiel heb je ruimte voor 3 links naar websites. Deze zijn standaard niet zichtbaar voor bezoekers aan je profiel. Het kan dus handig zijn om een link in de summary te plaatsen. Deze wordt niet actief, zoals bij Twitter.
4. Plaats contactinformatie
Plaats duidelijk zichtbaar contactgegevens. Uiteraard bepaal je zelf op welke wijze iemand contact met je op kan nemen. Je kunt ervoor kiezen om een specifiek e-mailadres te plaatsen of ook je telefoonnummer. Bij Twitter kun je dit bijvoorbeeld opnemen in de achtergrondafbeelding. Zie bijvoorbeeld de achtergrond die ik gebruik op Twitter. Daarin staat alle contactinformatie.
5. Gebruik een goede foto
Als je een droombaan zoekt, dan wil je er zo goed mogelijk uitzien. Zorg dan ook voor een zo professioneel mogelijk ogende foto. Heb je zelf niet de spullen, doe dan een fotoshoot bij een fotograaf. Prijs varieert van 70-100 euro. En zorg dat je, voor welke foto je ook kiest, je altijd in de lens kijkt. En het gaat om een een foto van je gezicht, niet van je hele lichaam.
Solliciteren via LinkedIn
LinkedIn is bij uitstek het netwerkkanaal voor sollicitanten. Op geen ander social netwerk zijn er zoveel recruiters en headhunters actief als op LinkedIn. Ze zijn hier met name ook zichtbaar. Belangrijkste is dan ook dat jij voor hun zichtbaar bent, zodat zij kunnen zien dat ze je kunnen benaderen voor een nieuwe uitdaging, en dat ze weten dat jij aan het solliciteren bent via LinkedIn. Hieronder de sollicitatietips specifiek voor het solliciteren via LinkedIn.
1. Privacy instellingen
LinkedIn biedt enorm veel mogelijkheden tot het fijnmazig instellen wat je wel en niet wenst te laten zien. Het gaat zelfs zover dat je in kan stellen wat er op je publieke profiel getoond wordt.
Je kunt dat vervolgens zelf bekijken door de link onder je profielfoto aan te klikken.
Op het moment dat je nog ergens werkt, maar je wilt niet dat je baas direct ziet dat je bijvoorbeeld bezig bent je profiel te updaten en bijvoorbeeld aanbevelingen aan het toevoegen bent om te solliciteren via LinkedIn, dan kun je ook de berichtgeving over dit soort wijzigingen uit zetten.
2. Zorg voor aanbevelingen als je gaat solliciteren via LinkedIn
Uiteraard is een profiel heel belangrijk. Nog belangrijker is het als leidinggevenden, belangrijke klanten, of leveranciers een aanbeveling hebben geschreven. Waak ervoor om je vrienden in te schakelen, of familie. Het gaat er echt om dat de aanbevelingen zo authentiek mogelijk zijn.
3. Meertalig profiel?
Heb je een een profiel in 1 taal, sinds enige tijd kan je in LinkedIn je profiel in meerdere talen neerzetten. Handig als je ook in het buitenland wil werken. Zeker de zoekwoorden in het Engels of het Nederlands kunnen verschillen.
4. Kies voor skills
Een vaak vergeten optie zijn de skills. Elke keer als je een profiel van iemand bekijkt verschijnt er bovenin een balk waarin een aantal skills worden opgesomd. Door op ‘endorse’ te klikken ken je deze skills toe aan dat persoon. Het voordeel is dat dit veel eenvoudiger is om over iemand te zeggen dat hij ervaren is in een specifiek onderdeel, dan bij een aanbeveling. Ook voor recruiters is dat lijstje handig. Je kunt heel snel zien hoe ervaren anderen iemand vinden.
5. Meld je aan bij groepen
In LinkedIn heb je de mogelijkheid om je bij 50 groepen aan te melden. Uiteraard is het dan handig om je aan te melden bij groepen die gerelateerd zijn aan het vakgebied waar je actief bent. Zorg er dan ook voor dat de meest toonaangevende groepen getoond worden op je publieke profiel. Daarnaast is de volgende stap dat je actief meedoet in zo’n groep, door vragen te stellen en antwoorden te geven. Zo zien anderen ook wie je bent, en over welke kennis je beschikt.
6. Betaalde variant
LinkedIn biedt naast de standaard gratis variant ook premium accounts aan. Er is zelfs een specifieke betaalde versie voor mensen die een baan zoeken. Deze Job Seeker variant zorgt ervoor dat je sneller wordt gevonden door recruiters. Ik heb het zelf niet geprobeerd, dus kan niet zeggen of het daadwerkelijk ook die extra boost geeft. Mocht je het uit proberen, laat weten of het gewerkt heeft.
7. Vul alle velden in
Bij LinkedIn heb je een percentage dat aangeeft hoe volledig je profiel is ingevuld. Streef naar 100%. Vul dus in je achtergrond, je ervaring, je contact informatie met URL’s, vrijwilligerswerk, eventuele presentaties of publicaties, je talen, opleidingen en cursussen, enzovoort. Wees zo volledig mogelijk.
8. Multimedia is essentieel
Niet onbelangrijk, recruiters kijken slechts 15 seconden naar een profiel. Als er een interessante afbeelding tussen zit, dan heb je kans dat ze net even wat langer kijken bij je profiel. Bovendien helpt multimedia om je zelf te introduceren. Denk dan aan presentaties die je profiel ondersteunen, of video’s van presentaties die je hebt gegeven. Domweg een productfilmpje is niet wat je moet plaatsen als je wenst te solliciteren. Het gaat tenslotte om jou, en niet dat product.
9. Leg relaties met recruiters
Recruiters zoeken profielen. Misschien hebben ze niet direct een baan voor je, maar als je recruiters benaderd voor het marktsegment of het soort werk waar jij goed in bent, dan is het voor hun fijn om jouw profiel te hebben. Op het moment dat zij iets hebben waar jouw profiel bij aansluit, dan ben je nog maar 1 klik verwijderd van een kennismakingsgesprek. En daar doe je het voor. Dus, gebruik de zoekfunctie van LinkedIn en leg connecties met recruiters.
10. Volg bedrijven waar je wilt werken
Door een bedrijf te volgen, zie je met wie je verbonden bent die al werkt bij dat bedrijf. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen binnen dat bedrijf. En dan als je wilt solliciteren, zijn het met name de banen die dat bedrijf heeft
Klik hier voor deel 2 over het solliciteren via Twitter
Volg mij op Twitter voor meer social media en zoekmachine marketing tips: @roodlicht