Twitter is een heel ander soort social netwerk dan LinkedIn. Solliciteren via Twitter (het zogenaamde twilliciteren) is tenslotte beperkt tot 140 karakters, en dat is heel anders dan het solliciteren via LinkedIn. Het solliciteren via Twitter zal je dan ook anders moeten aanpakken dan bij LinkedIn. Dit artikel is deel 2 uit de reeks over het solliciteren via social media. Het vorige artikel over solliciteren via LinkedIn, vindt je hier.
Nog even de algemene sollicitatie tips uit de vorige post:
1. Update je profiel
Je profiel is het eerste dat iemand over jou leest. Bij Twitter staat dat prominent in de banner vermeld. In slechts 140 karakters zul je jezelf moeten beschrijven. In die beschrijving kun je links plaatsen, bijvoorbeeld de link naar je volledige LinkedIn profiel. Zet ook duidelijk je naam neer. Je wilt tenslotte die droombaan. Persoonlijke informatie over hoeveel honden je hebt, of dat je getrouwd bent met @huppelepup helpt niet bij het vinden van die droombaan. Bij LinkedIn heb je veel meer mogelijkheden. In feite geef je een duidelijke functienaam op en het bedrijf waar je werkt. In de summary vul je vervolgens duidelijk in wie je bent en wat je voor je droombaan kunt doen. Bij LinkedIn heb je voor je summary 2000 karakters. Dus daar kun je veel meer kwijt. Maar hou het concreet.
2. Plaats trefwoorden in je profiel
Het is belangrijk dat je profiel gevonden wordt. Gebruik daarom uitsluitend woorden in je tekst waarop gezocht wordt. Je kan daarvoor heel simpel dezelfde tools gebruiken die zoekmachine marketing specialisten gebruiken. Zie hiervoor het artikel met 8 tools voor trefwoordonderzoek. Zorg er wel voor dat het niet je profiel dusdanig ‘verkracht’ dat het niet meer te lezen is.
3. Zorg voor relevante URL’s in je profiel
Het is slim om in je Twitter profiel een link te leggen naar een meer uitgebreid profiel. Dat kan bijvoorbeeld je LinkedIn profiel zijn, maar een persoonlijke website (niet met party-plaatjes) of blog kan natuurlijk ook. Zolang het maar iets toevoegd aan je profiel.
In je LinkedIn profiel heb je ruimte voor 3 links naar websites. Deze zijn standaard niet zichtbaar voor bezoekers aan je profiel. Het kan dus handig zijn om een link in de summary te plaatsen. Deze wordt niet actief, zoals bij Twitter.
4. Plaats contactinformatie
Plaats duidelijk zichtbaar contactgegevens. Uiteraard bepaal je zelf op welke wijze iemand contact met je op kan nemen. Je kunt ervoor kiezen om een specifiek e-mailadres te plaatsen of ook je telefoonnummer. Bij Twitter kun je dit bijvoorbeeld opnemen in de achtergrondafbeelding. Zie bijvoorbeeld de achtergrond die ik gebruik op Twitter. Daarin staat alle contactinformatie.
5. Gebruik een goede foto
Als je een droombaan zoekt, dan wil je er zo goed mogelijk uitzien. Zorg dan ook voor een zo professioneel mogelijk ogende foto. Heb je zelf niet de spullen, doe dan een fotoshoot bij een fotograaf. Prijs varieert van 70-100 euro.
Solliciteren via Twitter
1. zet in je profiel dat je beschikbaar bent
Misschien is het wel heel plat om maar direct te schrijven in je profiel “ik zoek een baan” of “op zoek naar een nieuwe uitdaging per [datum]”. Maar als je geen uitzicht op werk hebt, en je kosten maar doorgaan, dan is het misschien wel de beste manier om snel het bericht over te brengen. De tekst in het profiel zie je in de meeste Twittertools terug, ook op mobiele telefoons als mensen je profiel bekijken. Daarentegen wordt de achtergrondafbeelding niet altijd getoond. Let daar dus op met het plaatsen van informatie.
2. volg de bedrijven waar je wilt werken
Bij Twitter is de etiquette als volgt dat op het moment dat iemand jouw volgt, je hem of haar terugvolgt. Dat gebeurt uiteraard niet altijd, maar ben jijzelf actief in hetzelfde marktsegment als waar het bedrijf actief is, en schrijf je daar leuke tweets over, dan zal het bedrijf je ongetwijfeld terugvolgen.
3. volg de personen binnen het bedrijf
Bij Twitter draait het om interactie. Om opgemerkt te worden, en dat is de eerste stap naar een droombaan, werkt niets zo goed als je de interactie aangaat met mensen die werken bij het bedrijf waar jij aan de slag gaat. Wees ook niet te beroerd om iemand te helpen.
4. zet je eigen netwerk in en vraag om retweets
Als je een eigen netwerk hebt van volgers, stuur dan een tweet eruit, en vraag om een retweet. Als het echt betrokken tweeps zijn, dan retweet zeker een groot aantal van hen dat voor jou. Ik heb regelmatig een vacature getweet met het verzoek deze te retweeten. Ook daarvan deed een groot aantal uit mijn volgers dat al te graag. Ook omdat ik regelmatig hetzelfde terugdoe. Overigens helpt het als je aan je bericht “pleaseRT” toevoegt. Je mag er best om vragen.
En weet je wat dan extra stimuleert? Als je vervolgens degene die je bericht retweete ook bedankt voor de retweet, dan weet je dat deze persoon het de volgende keer ook weer doet.
5. wees creatief met hashtags
Een hashtag is een # gevolgd door een trefwoord. Als je de juiste hashtags koppelt aan je bericht, dan kom je via zoekacties terecht in de twitterinbox van mensen die deze zoekacties gebruiken om berichten te vinden. Wellicht kom je zo in contact met de persoon die je helpt aan je droombaan. Omdat het wellicht lastig is om direct te weten welke hashtag je nu zou moeten gebruiken, zijn er verschillende tools te gebruiken. Ikzelf gebruik meestal Hashtags.org als zoekmachine en Hashtagify om gerelateerde hashtags te vinden. Om over een langere tijd de ontwikkelingen te volgen rondom een hashtag, kun je de mooie tool # Hashtag Tracker van BrandMentions gebruiken. Zeker als je specifiek op zoek bent naar vacatures van een bepaald type, dan helpt de laatste omdat je hashtags kunt volgen gedurende een periode.
Bij Hashtags.org kun je aan de getoonde grafiek zien welke hashtag op welk tijdstip populair is. Bij Hashtagify doe je gemakkelijk inspiratie op door de gerelateerde hashtags te vinden. Bovendien kun je direct zien wat voor soort tweets ermee worden gemaakt, zodat je ook kunt lezen of jouw baanverzoek hierbij past.
En bij Hashtag Tracker van Brandmention volg je de ontwikkeling van een hashtag gedurende een bepaalde periode.
Het is goed gebruik om maximaal 3 hashtags te plaatsen in je bericht. Verder raad ik je aan om van de 140 karakters er slechts 100-120 te gebruiken. Dat bevordert het aantal retweets.
6. gebruik geavanceerde zoekacties
Op het moment dat je zelf gaat zoeken naar vacatures, dan is het handig om een applicatie te gebruiken als Hootsuite of Tweetdeck. In Hootsuite kun je kolommen aanmaken waarin je zoekacties als basis kunt gebruiken. De tweets die dan getoond worden, voldoen dan aan die zoekactie. Op die manier kun je via verschillende kolommen relevante vacatures getoond krijgen.
7. laat zien wat je kunt (en weet)
Op het moment dat een recruiter of een bedrijf geïnteresseerd is door je ik zoek werk tweet, dan zullen ze vaak direct doorklikken naar je profiel. En daarmee ook zien wat je verder nog getweet hebt. Belangrijk is dan ook om te zorgen dat je geen party-plaatjes, of teksten hebt geplaatst waar potentiële werkgevers van afschrikken. Dat is tenslotte niet de bedoeling. Daarom kan het verstandig zijn om voor het zoeken van die baan een nieuwe account te openen. Het nadeel, je hebt dan 0 volgers, en dus veel minder kans op een retweet.
Veel beter is het om voorlopig geen compromiterende teksten en plaatjes te plaatsen. Wat ga je dan wel plaatsen, heel eenvoudig: plaats content dat je kennis uitdraagt. Op het moment dat een potentiële werkgever dan je profiel en timeline bekijkt, dan krijgt hij een beter idee over jou. Daarmee vergroot je de kans dat ze je benaderen.
8. varieer de tijden waarop je tweet
De hele dag door regent het tweets. Zeker de mensen die bijvoorbeeld in Hootsuite specifieke hashtags volgen, die worden vaak overspoeld. Daarnaast heb je ook mensen die slechts sporadisch even inchecken, en dan alleen die specifieke periode even kijken. Slechts weinig mensen hebben een georganiseerde aanpak bij Twitter.
Om een beeld te krijgen wanneer je de meeste ‘exposure’ hebt kun je gebruikmaken van Tweriod. Die geeft je een goed beeld wanneer de beste momenten zijn om te tweeten per dag.
9. stel vragen en help anderen
Op Twitter draait het om engagement. Engagement valt te omschrijven als een authentieke conversatie tussen zender en ontvanger. Dat betekent dat je dus ook actief moet zijn op Twitter. Door bijvoorbeeld vragen van anderen te beantwoorden, en daarmee mensen te helpen. Als je dat weer koppelt aan je eigen interesses, dan krijg je op een bepaald moment ook meer autoriteit, waardoor tweeps jou gaan volgen.
10. volg Twitter vacature tweeps
Eigenlijk heel simpel, ga op zoek naar tweeps die regelmatig banen tweeten die op jouw kennisgebied van toepassing zijn. Een goede start is dan de Twittergids voor vacatures.
Meer tips? Volg ROODlicht!
Wil je meer tips over social media en online marketing? Volg mij dan via Twitter of Facebook.