Vergelijking internet gebruik Nederland, Belgie en Duitsland

Vergelijking Internet gebruik Nederland, Belgie en DuitslandHoe is het met het internet gebruik als we dit vergelijken tussen Nederland, Duitsland en België. Voordat ik met de leuke grafiekjes en cijfers kom viel mij meteen op dat de landen om ons heen veel minder bezig zijn met zaken als social media of het internet zien als bron van kennis.

Internet gebruik Nederland versus België


Internetgebruik Nederland versus Belgie

Er gaat niks boven een goede Belgenmop zie ik u al denken. En de Belgen denken precies het omgekeerde. Enfin, zoals bovenstaand overzicht laat zien, valt op dat de Belgen ver achterlopen voor wat betreft internetgebruik via mobiele apparaten. Waarbij in Nederland smartphones en tablets samen als goed zijn voor 61%, is dat bij België slechts 29%. Opvallend is ook dat 21% van de Belgen geen internettoegang heeft. Terwijl je zou kunnen betogen dat het land nu niet zo groot is, of onherbergzaam. Het lijkt er op dat er heel bewust een groot aantal mensen kiezen voor een leven zonder internet. Qua soort gebruik komen de Belgen en Nederlanders overeen. Ze gebruiken het voor het verzamelen van kennis, het netwerken en ook voor gewoon informeel communiceren.

Internet gebruik Nederland versus Duitsland

Internet gebruik Nederland versus DuitslandBij het internet gebruik van Duitsland zien we weer hele andere verschillen. Ook daar valt op dat het mobiele gebruik ver achter is gebleven ten opzichte van Nederland. We hadden al geconstateerd dat in Nederland 61% gebruik maakt van internet via mobiele apparaten. In Duitsland ligt dat slechts op 34%. Weliswaar hoger dan bij de Belgen, maar opvallend is dat de achterstand met name zit in de adoptie van tablets. Misschien dat die grote auto’s het gebruik van zware laptops stimuleert? Want ook de behoefte om een tablet aan te schaffen binnen 12 maanden is slechts 5% in tegenstelling tot bij Nederlanders waar de behoefte op 14% ligt.

Qua gebruik wijken de Duitsers sterker af van de Nederlanders en de Belgen. Duitsers gebruiken het internet voornamelijk functioneel. Dus voor zaken als e-mailen, het nieuws bekijken en een beetje online shoppen. Echter op het vlak van social media of het internet gebruiken als kennisportal, dat doen de Duitsers niet zo. Van dat laatste zou je kunnen zeggen dat dat komt vanwege de taalbarriere. De Duitsers zijn minder vloeiend in Engels, dan bijvoorbeeld de Nederlanders. Aangezien heel veel informatie in het Engels beschikbaar is, zullen veel Duitsers dat niet direct gaan raadplegen. Het zit misschien ook wel in de aard van het volk dat social media niet veel gebruikt wordt. Opvallend is ook hier dat bijna 20% geen toegang heeft tot het internet. In Duitsland snap ik dat wel meer. Er zijn gebieden die slechter bereikbaar zijn, of te afgelegen.

Bij blijven over statistieken van het internet gebruik?

Wilt u bij blijven en regelmatig informatie krijgen over statistieken? Volg dan onze Twitterfeed of neem een abonnement op onze nieuwsbrief (zie de aanmeldfunctie aan de rechterkant).