Sitemaps zijn er al best wel lang. Echter nog steeds gebruikt een groot deel van de website eigenaren deze fantastische toepassing niet of nauwelijks. Ergens in 2005 startte Google met Google Sitemaps, en niet veel later volgden andere zoekmachines al snel. Met als gevolg dat in 2006 een industriestandaard werd bedacht voor sitemaps.
Wat is een sitemap?
Een sitemap is een bestandje in XML-formaat opgesteld. Het is als het ware een blauwdruk van je website, maar dan op een manier opgesteld dat zoekmachines dit kunnen lezen. Een voorbeeld zie je hieronder afgebeeld.
In het XML-bestand zie je ook metadata staan als de datum waarop de specifieke pagina gewijzigd is, en zaken als prioriteit en de gemiddelde wijzigingsfrequentie. Veel van deze zaken zijn handmatig aan te passen, maar de tools waarmee XML-sitemaps worden gemaakt, kiezen vaak voor standaarden.
Helpen Sitemaps bij het krijgen van hoge posities in zoekmachines?
Een SML-sitemap zoals een Google sitemap helpt niet bij het verkrijgen van een hoge positie in de zoekmachines. Het enige dat het doet, is dat het meer efficiënt wordt om alle pagina’s op je website geïndexeerd te krijgen. Zou je dat doen via de organische manier, dan zou het indexeren van een specifieke pagina veel langer duren. De zoekmachine moet dan de gehele website door lopen om een specifieke pagina te vinden. Met een sitemap kan de zoekmachine direct in één bestand kijken om alle pagina’s te vinden. Veel efficiënter dus!
In het bijgaande artikel gaat Rick deJarnette nog dieper in op het fenomeen XML-sitemaps.