Ik schrijf, dus ik besta, oftewel een vrije interpretatie van Descartes ‘ik denk, dus ik besta’. Zo zit het ook een beetje met blogposts. Je zult moeten schrijven om bezoek te krijgen. Je zult moeten publiceren om online te bestaan. In het artikel staan 9 tips om te zorgen dat je meer bezoek krijgt op je blog of website.
Richt je op influencers
Het is redelijk makkelijk veel volgers te krijgen, maar het is veel belangrijker om lezers te verzamelen die je berichten verspreiden. De influencers als het ware. Ten eerste wordt je bericht verspreid onder een nieuwe doelgroep, die misschien jouw blog niet kennen, en ten tweede wordt het waarheidsgehalte van je artikel en je eigen autoriteit versterkt.
Participeer in gelijksoortige websites
Je mag er niet vanuit gaan dat je blog direct wordt gelezen door honderden lezers. Als je doelgroep de site niet kent, dan weten ze ook niet dat hij bestaat. Nu kun je natuurlijk in het wilde weg reclame gaan maken, maar dat is kostbaar en kost veel tijd. Beter is om te achterhalen waar je doelgroep zit, en ook zelf actief te worden op die sites. Weet je niet exact waar je moet zoeken, dan zijn daar verschillende webpagina’s die je kunnen helpen in het vinden ervan. Ikzelf vind SimilarPages.com handig. Zie bijvoorbeeld hieronder het resultaat als je zoekt op ROODlicht.com.
Doe aan zoekmachine optimalisatie
De meest passieve manier om meer bezoekers te krijgen, is door te zorgen dat je site goed geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Zeker als je je beseft dat Google 100 miljard zoekvragen per maand afhandelt, waarvan ongeveer 12 miljard in de VS.
Veel systemen waarmee websites worden gebouwd hebben standaard oplossingen voor zoekmachine optimalisatie. Ook zijn er vreselijk veel handleidingen en boeken te vinden over dit onderwerp. Zo is er het lijvige handboek Zoekmachinemarketing van Keesjan Deelstra (nieuwe versie juni 2013!). Daarnaast zijn er ook veel handleidingen en/of tools als:
- SEO voor WordPress (handleiding)
- Checklist SEO voor Drupal (tips en tools)
- SEO voor TYPO3 CMS (tips en tools)
Zorg dat je vindbaar bent op Twitter, Google+, Pinterest, LinkedIn, Facebook en anderen
Sociale media als Twitter, Google+, Pinterest en anderen zijn een uitstekende bron om bezoekers te krijgen. Zeker als je via die kanalen veel volgers hebt. Bovendien is het vrij eenvoudig om content te delen op social media.
Zo kun je bijvoorbeeld een koppeling maken met je RSS-feed, zodat al het nieuws dat je publiceert, meteen doorgezet wordt. Of je kunt meer invloed uitoefenen en het koppelen aan systemen als Buffer of Hootsuite.
- RSS koppelen aan Facebook, Twitter en LinkedIn met Twitterfeed
- RSS koppelen aan Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ en meer via Dlvr.it
- Hootsuite (koppeling met verschillende social networks en RSS)
- Buffer (koppeling met verschillende social networks en RSS)
Zorg dat je gevonden wordt via Slideshare en/of Prezi
Ken je Slideshare? Zo niet, dan valt het gemakkelijk uit te leggen. Slideshare is een online platform waar je presentaties kunt plaatsen. Bijvoorbeeld Powerpoint presentaties. Maar ook PDF-bestanden en boeken kun je er kwijt. Dat alles kun je koppelen aan een account. En je raadt het al, mensen kunnen je volgen. Dus een presentatie dat jouw nieuwsartikel ondersteunt, zet je op Slideshare en dat levert weer bezoekers op, want in je profiel kun je allerlei URL’s en contactgegevens kwijt.
Prezi is iets soortgelijks. De enige overeenkomst met Slideshare is, dat het goed vindbaar is via de zoekmachines dankzij de mooie URL’s. En dat levert indirecte vindbaarheid. Als je vervolgens in je omschrijving linkt naar je artikel, ook dan krijg je weer bezoekers.
Gebruik content curation sites als Storify, Twylah, List.ly
Het verspreiden van content op verschillende websites zorgt ervoor dat je een groter vangnet krijgt. Er is een legio aan sites te vinden die je hiervoor kunt gebruiken. Bijvoorbeeld:
- Storify. Storify is een site waar je als het ware verhalen kunt samenstellen. Je geeft ze een eigen unieke titel, en vervolgens kun je een introductie tekst plaatsen en bijvoorbeeld een of meerdere externe pagina’s integreren. Vanuit Storify linkt dit direct door naar je website. Eventueel kun je via een embed code dit integreren op je website. Bovendien zijn er ook browser plugins van beschikbaar, dus je kunt heel eenvoudig een pagina toevoegen aan je Storify account. Zo kun je bijvoorbeeld ook een mix maken van Tweets rondom een hashtag met een artikel. Legio mogelijkheden dus.
- Twylah: Twylah maakt van je tweets een soort van nieuwsoverzicht. Met behulp van veel voorkomende hashtags worden de berichten gegroepeerd. Vooral de opmaak is fantastisch. Bovendien kent Twylah iets als een Power Tweet. Dat is een soort van landingspagina, gekoppeld aan een specifieke tweet van jezelf, maar verrijkt met gerelateerde berichten.
- List.ly: met List.ly maak je lijstjes. En met die lijstjes kun je zowel content van andere sites, als content van jezelf toevoegen. Het leuke is dat ook hier je volgers kunt krijgen, en volgers zijn net abonnees. Dus op het moment dat je een wijziging doorvoert, dan worden zij op de hoogte gesteld.
Zorg voor een responsive webdesign
Een groot deel van het aantal bezoekers dat afkomstig is van bijvoorbeeld Twitter gebruikt een smartphone of tablet. Zeker met een blog is het essentieel dat die bezoeker gemakkelijk jouw content kan lezen. Op het moment dat je een responsive webdesign hebt toegepast, dan leest je site veel prettiger op een smartphone, en weet je dus zeker dat een volgende keer deze bezoeker weer terugkomt.
Daarnaast, en dat beschreef ik in het artikel over zoekmachine optimalisatie en responsive webdesign, helpt het bij het verbeteren van je ROI als je responsive webdesign toepast.
Gebruik een unieke hashtag in je tweets
In veel twitter tools als bijvoorbeeld Hootsuite, kun je content filteren op basis van hashtags. Als je nu werkt met een unieke hashtag, dan maak je het voor bezoekers gemakkelijker om jouw stroom aan berichten te volgen. Daarmee heb je de garantie dat bezoekers weer uitkomen op jouw website.
Ga op zoek naar verwijzende websites
Het is essentieel dat je verwijzingen krijgt van andere websites. Of links uit overzichtslijstjes. Dat helpt. Zo staat ROODlicht.com op het overzichtslijstje van de populairste online marketing blogs bij 000.nl. Om nu van deze links te vinden, ga je eerst beginnen met een lijstje van vergelijkbare websites. Zie ook een eerder punt.
Vervolgens voer je deze in op OpenSiteExplorer. Deze gratis dienst (met betaalde pro variant) laat direct een waslijst van links zien naar het webadres dat je hebt ingevuld. Let op, de gratis variant laat je maar een beperkt aantal rapporten maken per dag.
Ook benieuwd welke links allemaal verwijzen naar jouw eigen site? Ga dan naar OpenSiteExplorer om het te testen.