Ook in Mobile Search is Google dominant

  1. Google dominant op mobile search

MarktaandeelMenigeen verbaasde zich erover dat Google ruim 1 miljard dollar per jaar betaalt aan Apple om de standaard zoekmachine te mogen zijn voor onder meer haar Safari-browser. Echter, als je beseft dat Google voor een dominant marktaandeel op Mobile Search gaat, dan is het wel logisch. De combinatie van Android en iOS, is een combinatie van de belangrijkste mobiele platformen.

Als we verder kijken, dan blijkt dat de helft van het zoekvolume van de Google zoekmachine afkomstig is van partners. Dat betekent dat het marktaandeel van de Google zoekmachine voor een belangrijk deel afhankelijk is van die partners. En we weten allemaal inmiddels dat Google de meest gebruikte zoekmachine is wereldwijd (aldus onderzoek van ComScore).

Deze interessante openbaring dat meer dan de helft van het aantal zoekacties vanaf partners komt, kwam van Nikesh Arora, senior vice president en chief business officer bij Google in een interview op de Dive into Media conferentie.

Overigens schijnt Arora gezegd te willen hebben dat 40% van de omzet afkomstig van het zoekvolume uit het zoek-netwerk komt (partners dus) en de rest van Google zelf. Echter, het andere getal danwel openbaring wordt niet tegengesproken. Om daar nog even op door te gaan. De helft van de zoekacties vindt dus plaats via sites als Google.com, Google.nl, of de zoekbox op een mobiel apparaat waarbij de zoekvraag rechtstreeks naar Google wordt verstuurd. De andere helft komt dus van partners, zoals AOL, zoekacties via Safari op iOS enzovoort.

Overigens, terugkomend op de deal tussen Google en Apple. Met deze deal zit Google Search op 90% Mobile Search van alle mobiele apparaten (cijfers Q3 2012, IDC). Daarmee domineert Google zowel de zoekmachine markt op de desktop als bij Mobile Search. In het onderstaand tabelletje is de verdeling van dat marktaandeel per operating system te zien.

q3_2012_idc-520x244

Posted in: