6 argumenten om je baas te overtuigen van het nut van een Facebook wedstrijd

  1. TYPO3 Certificering

Wedstrijden op social media zijn populair. Zo populair dat sommigen het ook irritant vinden. Toch heeft een wedstrijd ook zijn nut. In dit artikel zet ik 6 argumenten uiteen die het nut onderstrepen van het houden van een social media wedstrijd.

Social media wedstrijden versterken het engagement met je doelgroep

Wedstrijden op sociale media als Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram verhogen de betrokkenheid op een aantal verschillende manieren. Engagement kun je definieren als de interactie tussen het merk en het publiek. Dit kan in de vorm van likes of het delen van je content. Met wedstrijden kun je zowel de betrokkenheid verhogen als het aantal likes of delen van optimaliseren. Hieronder zet ik 6 argumenten uiteen waarmee je je baas kunt overtuigen om ook een wedstrijd te doen.

1. Groeit uw Fanbase

Wedstrijden zijn een geweldige manier om je fan pagina op te bouwen en meer volgers te krijgen. Door het verplicht te stellen dat voor deelname aan de wedstrijd, deelnemers de pagina moeten “liken”, zie je direct resultaat in de vorm van een groei aan volgers. Ook zie je een toename van de likes / volgers als een bijproduct dankzij het delen van de content door deelnemers. Door dit delen extra aan te moedigen, krijg je al vrij snel zeer veel volgers. (overigens is dat nog geen garantie voor toekomstige engagement!)

2. Bouwt uw e-maillijst

Terwijl de groei van je volgers en fans heel belangrijk is voor het opbouwen van je aanwezigheid op  het sociale web, onderschat nooit de waarde van een e-mailadres. Dit moet een verplicht veld zijn bij het invoeren van contactinformatie. Vergeet dan niet te melden dat degene akkoord geeft tot het ontvangen van e-mailings in de toekomst. Denk dus aan de regelgeving rondom het verzenden van e-mail.

Zo’n e-mail adressenlijst is belangrijk. De belangrijkste is de mogelijkheid om voortdurend te kunnen communiceren met je volgers. Je kunt ze zo informeren over specials, aanbiedingen, en zelfs nieuwe wedstrijden.

3. Verzamelt User Generated Content

Er zijn veel verschillende soorten wedstrijden die je kunt houden. De meest boeiende zijn degenen rondom user-generated content. User-generated content is content dat door gebruikers wordt ingebracht. Dit kan een foto, een video, of een slagzin zijn. Deze inhoud kun je vervolgens gebruiken bij andere activiteiten mits je dat duidelijk maakt in de spelregels.

User-generated content is interessant voor marketeers omdat het een andere kant van het merk laat zien. Vaak geeft het ook een gevoel dat iemand heeft over het merk. Fans houden ervan hun werk te laten zien. Zo kun je er voor kiezen om een “Fan” sectie op je site te plaatsen om dit soort inhoud te tonen.

4. Verhoogt Gesprekken

Veel fotowedstrijden stellen mensen in staat om te reageren en op inzendingen te stemmen. Dit is een geweldige manier om het aantal gesprekken te verhogen rondom het merk en rondom de wedstrijd. Gesprekken zijn een belangrijk onderdeel van engagement.

5. Verhoogt Exposure

Wedstrijden zijn geweldig voor het verhogen van exposure voor je merk. Niet alleen bereik je zo een nieuw publiek, je bereikt ook hun vrienden. Uiteraard zul je wel promotie moeten maken voor je wedstrijd om dit te laten werken, maar indien correct geplaatst, kun je een compleet nieuw publiek aanboren waarvan je nog niet eens wist dat deze bestond. En dat zorgt uiteindelijk ook voor meer omzet!

6. Voegt een viraal Element toe

Een wedstrijd voegt ook een viraal element toe. Alseen onderdeel van de wedstrijd is om de content te delen, zul je zien dat het bereik op sociale media toeneemt. Zit er bovendien een component voor User-generated content bij die je ook in de toekomst kunt gebruiken, en is deze van hoogstaande kwaliteit, dan is het zeker de moeite waard!

Meer weten over wedstrijden op sociale media? Contact opnemen kan altijd!