Penguin Update Google: wat betekent dat voor zoekmachine optimalisatie?

  1. Penguin update Google

En toen was er de vierde Penguin Update van Google. Wat betekent dat nu voor je website? In dit artikel in het kort de volledige uitleg met alle ins-and-outs.

Zoals wellicht bekend rolt Google regelmatig updates uit voor haar zoekmachine. Dit betreffen in de regel allemaal updates aan de algoritme waarmee de rangschikking wordt bepaald. Elke update krijgt een specifieke naam. Zo hadden we de Venice update, de Panda update, de Buffy update, de Jagger update en een groot aantal anderen. Nu hebben we dan de vierde update binnen de Penguin-reeks, en de tweede die van invloed is op de zoekmachine algoritme waarmee de rangschikking bepaald wordt. Inmiddels geeft Google zelf aan dat met deze wijziging 2,3% van alle Amerikaans-Engelse zoekresultaten beïnvloed worden. Andere talen zijn ook beïnvloed, de mate waarin hangt helemaal af van de hoeveelheid zoekmachine spam zij veroorzaken.

De Penguin-update draaide maar om een belangrijk ding, en dat was het tegengaan van zoekmachine spam. Of zoals Matt Cutts aangeeft:

“… Penguin is a webspam change that’s dedicated to try to find black hat webspam, and try to target and address that. So this one is a little more comprehensive than Penguin 1.0, and we expect it to go a little bit deeper in have a little bit more of an impact than the original version of Penguin.”

Met andere woorden, deze update is een stuk heftiger, dan de voorgaande. En het blijft dus niet beperkt tot zoekmachine spam, maar ook advertorials of native advertising worden aangepakt. De nadruk komt te liggen op kwalitatieve en pure content afkomstig van toonaangevende websites. Ben je dus een onbekende speler op het web, dan zal het behoorlijk wat inspanningen kosten om zichtbaar te worden als kwalitatieve website.

“if someone pays for coverage, or pays for an ad or something like that, those ads should not flow PageRank.”

Daarbij komt ook weer die autoriteit om de hoek kijken. Blijkt een site een autoriteit te zijn op een specifiek onderwerp, dan zal deze nog meer dan hiervoor naar boven komen in de zoekresultaten. Het loont dus om kwalitatieve links te krijgen, en ook de integratie met Google+ te regelen.

Overigens betekent dat dus niet dat je van een website meerdere zoekresultaten zult zien op de eerste pagina. Dat fenomeen is inmiddels de kop ingedrukt. Dit zie je pas ergens vanaf de tweede pagina in de zoekresultaten. Als je dat nog niet was opgevallen, dan moet je maar eens zoeken op een relatief populaire term in Google.

Was deze update nu de laatste? Nee, de komende maanden komen er nog meer Penguin updates. Er worden continu verbeteringen aangebracht om diverse vormen van zoekmachine spam tegen te gaan.

In onderstaande video licht Matt Cutts de Penguin Update nog verder toe: