Russische zoekmachine Yandex groter dan Bing: nu vierde zoekmachine wereldwijd

yandexlogoUit onderzoek van ComScore blijkt dat de Russische zoekmachine Yandex in november en december van 2012 een groter zoekvolume had dan Microsoft zoekmachine Bing. Daarmee werd Yandex de 4e zoekmachine wereldwijd. Microsoft sites verwerkten 4.477 miljard verzoeken per maand en Yandex 4.844 miljard. Dat verschil lijkt uiteraard niet zo groot, totdat je het equivalent in mensen in je straat hebt staan.

Zoals te verwachten is Google nog steeds heer en meester met bijna 115 miljard verzoeken per maand en een wereldwijd marktaandeel van iets meer dan 65%.

De Chinese zoekgigant Baidu kwam als goede tweede uit de bus met 14,5 miljard en Yahoo! als derde met 8,63 miljard. Het standaard rijtje is niet schokkend. Wel is het opmerkelijk te noemen dat Yandex opeens een groter zoekvolume heeft dan Bing. Als je bedenkt dat Bing voor van alles en nog wat wordt gebruikt. Als zoekmachine bij MSN, Windows Live, in feite 92% van alle sites van Microsoft gebruiken Bing. Microsoft heeft daarnaast hele diepe zakken en wereldwijd een enorme naamsbekendheid. Yandex daarentegen heeft uitsluitend een zoekmachine. Andere zaken zijn er niet.

Wat is nu de oorzaak van de groeispurt van Yandex?
In 2009 stond Yandex nog maar op de 8e plaats. Nu zijn veel concurrenten verdwenen zoals Ask, maar dat kan niet verklaren waarom Yandex nu de nummer 4 wereldwijd is boven de internationale speler Bing. Een feit is uiteraard dat Yandex een enorm grote Russische doelgroep kent. En deze doelgroep is niet alleen in Rusland, ook daarbuiten wordt Russische gesproken.

Yandex is in Rusland de belangrijkste zoekmachine en een van de belangrijkste internet bestemmingen. Volgens Yandex was zij verantwoordelijk voor 60.7% van al het verkeer afkomstig van een zoekmachine in oktober 2012. Naast Rusland is Yandex ook actief in de Oekraïne, Kazachstan, Wit-Rusland, en Turkije.

Bing heeft te maken met een stevigere concurrentie. De internationale gemeenschap waarop zij zich richten kent veel meer keuzes. Bing moet concurreren met zoekgiganten als Google en Yahoo!. Dus ook al is de populatie wereldwijd groter, de concurrentie is ook groter. Volgens cijfers van GigaOM, Microsoft sites hadden 268.6 miljoen unieke “zoekers” in december, in tegenstelling tot Yandex die er maar 74.4 miljoen had. Dat geeft wel aan dat taal een belangrijke factor is voor deze stijging. Overigens Yandex is niet uitsluitend in het Russisch, er is ook een Engelstalige variant.