5 gratis tools voor trefwoord onderzoek

Een belangrijk onderdeel van effectieve zoekmachine marketing is trefwoord onderzoek. Daar zijn machtig mooie (en dure) tools voor. Helaas kan niet iedereen dat betalen. Daarom een opsomming van vijf gratis tools waarmee je al aardig ver op weg komt.

SEOMoz Term Extractor
Even registreren (gratis) en je hebt toegang tot een groot aantal vrij beschikbare SEO tools om zoekmachine optimalisatie te kunnen ondersteunen. Als je bent ingelogd ga je naar SEO Tools, en kies je Term Extractor. Geef de URL in van je concurrent, en de trefwoorden die je wilt onderzoeken en je bent van start.Een andere handige tool bij SEOMoz is:

Open Site Explorer
Ook in deze tool geef je de URL op van je concurrent. Vervolgens ga je naar de tab Anchor Text Distribution. Dit laat vervolgens de 20 trefwoorden zien die de concurrent gebruikt in zijn anchor tekst.

Google AdWords Keyword Tool
Natuurlijk, hier kun je gewoon een woord ingeven, en je krijgt een lijst aan suggesties. Wist je echter dat je ook een domeinnaam kunt ingeven? Als je in deze setting kiest voor columns, en dan kiest voor Extracted From Webpage, dan kun je een lijst van trefwoorden achterhalen van die specifieke webpagina.

SEMRush
Met SEMRush kun je een URL opgeven, waarna je een top10 lijst van trefwoorden krijgt waarop de site hoog eindigt. Het geeft daarnaast per trefwoord de positie in de zoekmachine, de hoeveelheid traffic dat het trefwoord genereert, enz. Zeker interessant als je Adwords of soortgelijk toepast.

Alexa
Een oudje onder de genoemde tools. Maar nog steeds een goede bron voor informatie. Om informatie te krijgen over trefwoord gebruik, ga je naar de Site Info Tab, en daar voer je de URL van je concurrent in. Zodra je de details hebt, ga je naar de Search Analytics tab om de trefwoorden te zien die de meeste traffic genereren.

bron: SearchengineJournal

Posted in: